Министерството на финансите се похвали, че в понеделник е пласирало при

...
Министерството на финансите се похвали, че в понеделник е пласирало при
Коментари Харесай

Новият държавен дълг от 200 млн. лева се продаде като "топъл хляб"

Министерството на финансите се похвали, че в понеделник е пласирало при голям интерес новата емисия от държавни скъпи бумаги - 5-годишни ДЦК, деноминирани в лв.. На извършения аукцион са били препоръчани ДЦК за 200 млн. лв., а поръчките са били са близо 500 млн. лв., т.е. 2.5 пъти повече. Най-голямата вест е, че купувачите на ДЦК ще заплащат приход на страната - постигнатата рентабилност за емисията е негативна - минус 0.11%.

За първи път в този матуритетен сегмент е реализирана негативна рентабилност, като спредът по отношение на немските федерални облигации със подобен остатъчен матуритет е в размер на 38 базисни точки,

Разпределението на утвърденото количество ДЦК по типове вложители демонстрира водещо присъединяване от страна на банките, които получават  64 % от размера на емисията, следвани от застрахователните сдружения с 26,5 % и пенсионните фондове с 9,5 %.

Не е инцидентно, че банките са вложител №1 в ДЦК. В момента те са задължени да държат " непотребните " си пари в БНБ  - също при негативна рента, т.е. по-добре е да ги влагат в активи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР